|
||
İstanbul'daki Kütüphaneler | ||
İstanbul, kütüphaneler açısından da zengin bir şehir. Halk kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri, İBB’nin kütüphaneleri ve tarihi kütüphaneler olmak üzere yüzü aşkın kütüphanelerimiz okuyucularını bekliyor. İstanbul’da bulunan kütüphaneleri sizler için derledik... | ||
Kültür&Sanat Haberi | ||
![]() |
||
|
||
Ülkemizde yüzlerce kütüphane bulunmaktadır ve birçoğunda da yazma eserler, Osmanlıca, Arapça muhtasarlar, hâlâ tercüme olunmayı bekleyen binlerce eserler mevcut. Kimi kütüphanelerde ise eski ve günümüz yazarlarına kadar birçok kadim eserler bulunmakta. İstanbul, kütüphaneler açısından da zengin bir şehir. Halk kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri, İBB’nin kütüphaneleri ve tarihi kütüphaneler olmak üzere yüzü aşkın kütüphanelerimiz okuyucularını bekliyor. İstanbul’da bulunan kütüphaneleri sizler için derledik:
YAZMA ESER KÜTÜPHANELERİ
Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Yazma Eser Kütüphaneleri Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesinde toplanmıştır. Kütüphanedeki 106 koleksiyonda toplam 70 bin cilt kadar yazma ve 120 bin basma eser bulunmaktadır. Bunlardan 12 bin cilt kitap Türkçe; 50 bin cilt Arapça; 3 bin 680 cilt ise Farsçadır. Süleymaniye kütüphanesi halka açıktır. Bağlı Olduğu Kurum: Kültür ve Turizm Bakanlığı. Adres: Ayşe Kadın Mah. Hamam Sk. No:35 Fatih/ İstanbul
Millet Yazma Eser Kütüphanesi El yazması 6 bin 998 adet, kitap 30 bin adet, nadir eser 2189 adet; toplam 39 bin 187 materyal bulunmaktadır. 2 bin 189 son derece nadir yazma eser, 16 bin kitap, Dünyada tek nüsha olan Kaşgarlı Mahmud'un Divan-ı Lugati't Türk eseri bu kütüphanede bulunmaktadır. Kütüphane, Macar Kardeşler Caddesi Fatih’te bulunmaktadır.
Ragıp Paşa Kütüphanesi Kitapları bin 274 adet olan Ragıp Paşa Kütüphanesinde de birbirinden güzel nadide eserler bulunmaktadır. Ragıp Paşa Kütüphanesi, restorasyon nedeniyle kapalıdır. Kütüphanenin kitapları Süleymaniye Kütüphanesi'nde tutulmaktadır.
Nuruosmaniye Yazma Eser Kütüphanesi 5 bin 53 el yazması. Toplamı 5 bin 53 materyal bulunmaktadır. Yazma eserlerinin sayısı 5053 (919 Türkçe, 3667 Arapça, 466 Farsça) dır. Ayrıca 2.660 basma eser bulunmaktadır.
Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi 1506 yılında inşa edilen tarihi yapı, o dönemde çorbaların kaynatıldığı mutfak olarak kullanılan ve dünya üzerindeki kütüphaneler arasında dördüncü olarak seçilen Beyazıt Kütüphanesi binlerce eseriyle ziyaretçisini bekliyor. Kütüphanenin zemin katında şeffaf kutularda nadir ve değerli eserler, birinci katında periyodik yayınlar ve ikinci katında Modern Türk yayınları bulunuyor. 19. yüzyılın sonlarında devlet kütüphanesine çevrilen binada şimdi son derece nadir ve çok kıymetli eserler yer alıyor. Kütüphanede tarihi fotoğraf arşivleri de camekan içinde ziyaretçisine açılmış. Türkiye'nin ilk devlet kütüphanesi, haftanın her günü, 24 saat hizmet veriyor.
İstanbul Köprülü Yazma Eser Kütüphanesi Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi
Fatih Sultan Mehmed döneminde "Enderun Mektebi Odaları"nda kurulmuştur. Topkapı Sarayı'nda III. Ahmed, Revan Köşkü, Bağdad Köşkü, Hazine, Emanet Hazinesi, Medine, Koğuşlar koleksiyonları vardır. Bu kütüphanedeki Arapça, Türkçe, Farsça yazmaların sayısı 13 bin 405'tir. Çeşitli kitaplar ve albümler içerisinde XII. ve XVII. yüzyıllar arasına tarihlenen 13 bin 533 adet minyatür bulunmaktadır. 140 cilt içerisinde 7 bin 200'den fazla Türk, Hint, Moğol ve Arap minyatürü vardır. 1924 yılında doğrudan Müzeler Müdürlüğü'ne bağlandı.
İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi 1925 yılında kurulmuştur. II. Abdülhamid'e gelen yazmalar ile Halis Efendi, Sahip Molla ve Rıza Paşa koleksiyonlarından oluşan 18 bin cilt : 6 bin 963 Arapça; bin 614 Farsça; 9 bin 941 Türkçe; az sayıda Almanca, Ermenice, Fransızca, İtalyanca, Rusça yazma bulunmaktadır.
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi 16. yüzyılda ahşap biçimde inşa edilen alay köşkü, 19. yüzyılda II. Mahmud tarafından 1810 yılında tekrardan Avrupa mimari biçimiyle inşa edilmiş. Fatih Sultan Mehmed'in Topkapı Sarayı’nı şehirden ayırmak için yaptırdığı Sur-ı Sultani duvarının burcu üzerinde bulunan Alay Köşkü, ordu sefere çıktığı zaman padişahların geçit yapan alayları izlemeleri amacı ile kullanılmış. 1855 yılında Telgrafhane Nazırlığı’nın makam binası olmuş. 1926 yılında edebiyat etkinliklerinin düzenlendiği Güzel Sanatlar Birliği’ne tahsis edilmiş ve şubenin azası da Ahmet Hamdi Tanpınar olmuş. Köşk, 1938'de Topkapı Sarayı Müdürlüğü’ne bağlanmış ve restore edilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak 2011 yılında hizmete açılmış. Cephesi mermer levhalarla kaplı olan ve kubbesi soğan külah biçiminde yapılan köşk, üç kattan oluşuyor. Kütüphane, Fatih Gülhane parkı girişinin solunda, Topkapı Sarayı’nı çeviren surun köşe kulesi üstünde yer alan Alay Köşkü’nde hizmet veriyor. Burada toplamda 9 bin kitap, 70 süreli yayın ve 2 plak bulunuyor. Aynı zamanda müze görevi de gören kütüphanede; yazma eserlerin tıpkıbasımları, özel koleksiyonlar ve 33 ayrı yazarın birçok eşyası ve belgesi bulunuyor. Kütüphanede 9 bin kitap KOHA Kütüphane otomasyon sistemine kayıtlı. Ayrıca İstanbul’un dışında Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinde yaşamış yazarların yapıtları da yer alıyor. 7 ana bölümden oluşan kütüphanede Nobel ödüllü kitaplar, müracaat ve tarihi kitaplar, kent kitapları, bölge yazarlarının kitapları, kuram ve estetik kitaplar, Türk Kültür, Sanat ve Edebiyatı ile ilgili Eserlerin Türkçe Dışındaki Dillerde Yayımlanmasına Destek Projesi (TEDA) kitapları, tıpkı basımlardan seçki kitaplar, müze bölümünde ise Ahmet Hamdi Tanpınar'a ait Osmanlıca mektuplar ve yazma eserler bulunuyor. Müze kütüphanesinde her türlü araştırmacı ve okuyucu edebiyat, sanat, kültür, tarih, felsefe, müzik, resim gibi konularda söyleşi, bilimsel toplantı, sanatsal etkinlik düzenleyebiliyor. Etkinliğin yanı sıra kültür ve sanat ile ilgili her türlü etkinlik ve sergi de yapılabiliyor. Piyanonun olduğu kütüphanede, musiki etkinlikleri de düzenleniyor. Yıllık 25 bin 500 kişinin ziyaret ettiği kütüphane, haftanın altı günü 10.00-19.00 saatleri arasında hizmet veriyor.
İSAM İslam Araştırmaları Merkezi Kütüphanesi'nin kuruluşu Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İslâm Ansiklopedisi'nin hazırlanmasıyla başlamış, 1984'te kurulmuştur. Ansiklopedi de beş yıl içerisinde hazırlanmış ve 1988'de yayınlanmıştır. İSAM’da; kültür, tarih ve İslam medeniyetine dair çeşitli dillerde binlerce çalışmalar olmak üzere toplam 282 bin 160 kitap, 837 süreli yayın, 18 bin doküman, bin 454 CD, 411 mikrofilm, 5 bin 449 ayrı basım bulunuyor. 3 kattan oluşan kütüphanenin 1. katında referans eserler, ansiklopediler, bibliyografyalar, kataloglar, sözlükler, süreli yayınlar; 2. katta felsefe, dinler, sosyal bilimler, dilbilim, fen bilimleri, uygulamalı bilimler ve sanat ile alakalı kitaplar; 3. katta ise edebiyat, tarih ve tezler yer alıyor. Kütüphaneye gelemeyen yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerin bünyesinde görev yapan araştırmacılara, istedikleri makaleler ve dokümanlar kargo olarak gönderiliyor. İSAM Kütüphanesi; Üsküdar'da bulunan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin hemen yanında yer alıyor.
IRCICA IRCICA kütüphanesi dünya milletlerinin ve ağırlıklı olarak İslam ülkelerinin tarihi, kültürleri, dilleri, sanatları, folkloru, kalkınma durumu vb. konularda ve genel anlamda İslam kültür ve medeniyeti alanında uzmanlaşmış bir kütüphanedir. Koleksiyonunda 60 bin cilt kitap, bin 460 süreli yayın, 186 elyazması kitap, 4 bin makale ayrı basımı, 4 bin gri yayın, bin harita bulunmaktadır. Çeşitli ülkelerden kitapseverlerin armağanı olan şahıs koleksiyonları da vardır. IRCICA kütüphanesine Internet üzerinden de ulaşılabiliyor. Tarihî fotoğraf arşivinde 19. yüzyıl sonu -20. yüzyıl başı döneminde İslam ülkelerinde şehirleri, anıtları, sosyal hayattan kesitleri gösteren 35 bin fotoğraflık Yıldız Albümlerinin yeniden basımları bulunmaktadır. Arşivde ayrıca 25.000 fotoğraftan meydana gelen çeşitli koleksiyonlar vardır. Mısır ile ilgili fotoğraflar bir albüm halinde yayınlanmıştır. Tunus, Kudüs ve Filistin’in fotoğraflarından oluşacak albümler yayına hazırlanmaktadır.
Hacı Selim Ağa Yazma Eser Kütüphanesi İstanbul Atıf Efendi Yazma Eser Kütüphanesi
ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ
İstanbul Teknik Üniversitesi Kütüphanesi
Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi 1863 yılında Robert Koleji kurulduğu zaman, Harvard Üniversitesi’nin 200 kitaplık bağışı ile Bebek’te eski bir binaya yerleştirilerek kütüphanenin temelleri atıldı. Sonradan Boğaziçi Üniversitesi tarafından restore edilmiş ve adı değiştirilmiştir. Şimdi 99 bin 28 kitabın arasında 16. yüzyıla kadar uzanan 19 bin 757 adet nadir kitaplar bulunmaktadır.
MİAM Kütüphanesi Aradığınız tüm kültürlerin müziklerini bulabileceğiniz MIAM Müzik Kütüphanesi, akademik çalışma sağlamasının yanısıra, müzik de dahil birçok konuları barındıran Türkçe ve İngilizce kitaplarla kütüphane hizmeti sunuyor. Kütüphane İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bulunuyor.
İBB’NİN KÜTÜPHANELERİ
İBB Atatürk Kitaplığı 1924 yılında Osman Nuri Ergin’in gayreti ile Şehremaneti (İstanbul Belediyesi) dairesinde kurulan kütüphane 1981 yılından itibaren halen içinde bulunduğu binada Atatürk Kitaplığı adı altında hizmet vermektedir. Atatürk Kitaplığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı merkez kütüphane olarak çalışmaktadır. 21 kütüphane Atatürk Kitaplığı’nın bir şubesi olarak hizmet vermektedir. Atatürk Kitaplığı nitelikli ve özel koleksiyonları açısından yerli ve yabancı araştırmacıların tercih ettiği bir kütüphanedir. Osmanlıca matbu kitaplar ve süreli yayınlar, el yazması kitaplar, yabancı dillerde nadir kitaplar, haritalar, kartpostallar, salnameler, takvimler ve kişi evrakı gibi nadir eserler Atatürk Kitaplığını özel kılmaktadır. Her yıl Atatürk Kitaplığı dermesini zenginleştirmek için nadir eser ve güncel yayın alımları yapılmaktadır. Satınalma yoluyla binlerce nadir eser, özel arşiv ve güncel yayın kütüphane dermesine ilave edilmektedir. Okuyucular ataturkkitapligi.ibb.gov.tr adresimizden içinde 6 milyonu aşkın sayısal arşivin ve tüm kütüphanelerimizin kataloglarının bulunduğu web sayfamıza erişebilmektedirler. Kütüphane Taksim’dedir.
İBB Eyüp Sultan Kütüphanesi Kütüphanede, İslam dünyasının ve ülkemizin kültürel ve dini değerlerinden biri olan
İBB Sesli Kütüphane Eyüp Sultan Camii’nin hemen yanı başında, Sultan Reşat Caddesi üzerinde yer alan İBB Sesli Kütüphane tarihi Hüsrevpaşa Tekkesi binasında 2006 yılında açılmış. Kütüphanede engelli vatandaşlara sesli ve kabartma kitaplar ve eğitim programları ile hizmet veriliyor. Kütüphane, sadece görme engelli vatandaşlar için basılı ve işitsel materyaller hazırlayıp, eğitim programları düzenliyor. 4 bine yakın seslendirilmiş eserleri bulunan kütüphaneye dileyen seslendirme hizmeti verebiliyor.
Kütüphaneye, gazeteci, yazar ve edebiyat tarihçisi Ahmet Kabaklı’nın adı verilmiştir. 2011 yılında hizmet vermeye başlayan kütüphanenin koleksiyonunda 32 bin 239 adet kitap bulunuyor. Bu kitapların 16 bin 695 tanesi Ahmet Kabaklı Koleksiyonu kitabıdır. Ayrıca kütüphanemizde 22 dergi ve 3 günlük gazete aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Fatih’te bulunmaktadır.
Erdem Bayazıt’ın adı verilen kütüphane 2008 yılında hizmete açıldı. Kütüphanenin koleksiyonunda 10 bin 904 adet kitap ve 25 dergi aboneliği mevcuttur. Kütüphane Alibeyköy’de bulunmaktadır.
Kütüphanede; bilge kişiliği, nüktedan dili, hazırcevaplığı ve hikmetli sözleri ile Türk kültürünün önemli zatlarında biri olan Nasrettin Hoca’nın adı verilmiştir. 2014 yılında hizmete açılan kütüphanenin koleksiyonunda 15 bin 531 adet kitap yer alırken 10 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane, Bağcılar’da bulunmaktadır.
İBB Rasim Özdenören Halk ve Çocuk Kütüphanesi Kütüphaneye edebiyatçı Rasim Özdenören’in adı verilmiştir. 2012 yılında hizmete açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 19 bin 555 adet kitap yer alırken 25 derginin de aboneliği vardır. Kütüphane Başakşehir’de bulunmaktadır. Kütüphaneye, değerli sanatçılardan biri olan Barış Manço’nun ismi verilmiştir. 1999 tarihinde açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 20.693 adet kitap yer alıyor. Kütüphane Esenler’de bulunmaktadır.
Kütüphaneye, değerli kültür ve bilim adamı Osman Nuri Ergin’in adı verilmiştir. 2002 tarihinde açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 18 bin 412 adet kitap yer alırken 25 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Güngören’de bulunmaktadır.
İBB Metin And Halk ve Çocuk Kütüphanesi Kütüphaneye, yazar, tiyatro ve sanat tarihi araştırmacısı Metin And’ın adı verilmiştir. 2008 tarihinde hizmet vermeye başlayan kütüphanemizin koleksiyonunda 13 bin 599 adet kitap yer alırken 25 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Bahçelievler’de bulunmaktadır.
İBB Hacı Bektaş-i Veli Halk ve Çocuk Kütüphanesi Kütüphaneye büyük Türk düşünürü ve mutasavvıf Hacı Bektaş-i Veli’nin adı verilmiştir. 2015 tarihinde hizmet vermeye başlayan kütüphanemizin koleksiyonunda 26.431 adet kitap yer alırken 21 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Sultangazi’de bulunmaktadır.
Kütüphaneye, 50 yılı aşan kütüphanecilik hizmetleri esnasında yapmış oldukları ilmi, fikri, kültürel etkinlik ve faaliyetlerle kütüphanecilik mesleğine önemli katkılarda bulunan değerli kütüphaneciler Nail Bayraktar ve eşi Nimet Bayraktar’ın adı verilmiştir. 2008’de hizmet vermeye başlayan kütüphanemizin koleksiyonunda 24.250 adet kitap yer alırken 24 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Atakent’de bulunmaktadır.
Kütüphaneye, kültür ve bilim adamı Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’in adı verilmiştir. 2002 yılında hizmete açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 35.000 adet kitap yer alırken 25 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Ümraniye’de bulunmaktadır.
Kütüphaneye, ülkemizin ilk kadın romancısı olarak tanınan Fatma Aliye’nin adı verilmiştir. 2014 yılında açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 17.831 adet kitap yer alırken 23 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Çekmeköy’de bulunmaktadır.
Kütüphaneye, ülkemizin dinî ve tasavvufî simalarından biri olan ve hocalık vazifesini ifa ettiği Beykoz’da halk tarafından sevilen ve saygı gören Hacı Hafız Muhammed Osman Akfırat’ın adı verilmiştir. 2012 tarihinde açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 19.312 adet kitap yer alırken 20 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Beykoz’da bulunmaktadır.
Kütüphaneye, Tuzla’da Belediye Başkanlığı ve bir dönem Bakanlık görevinde bulunan İdris Güllüce’nin adı verilmiştir. 2006 tarihinde açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 34.350 adet kitap yer alırken 25 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Tuzla’da bulunmaktadır.
Kütüphaneye, ülkemizde yaşanan hain darbe girişimine cesurca karşı koyarak hayatını ülkesi için seve seve feda eden 15 Temmuz Demokrasi Şehidi akademisyen Prof. Dr. İlhan Varank’ın adı verilmiştir. 2017 tarihinde açılan kütüphanemizin koleksiyonunda 17.912 adet kitap yer alırken 25 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Sultanbeyli’de bulunmaktadır.
Kütüphaneye, Türk arşivciliğine büyük katkılarda bulunan ve sahip olduğu zengin kitap koleksiyonunu kütüphanemize vakfederek koleksiyonumuzu zenginleştiren ülkemizin değerli şahsiyetlerinden Muallim Cevdet’in adı verilmiştir. 2007 tarihinde hizmet vermeye başlayan kütüphanemizin koleksiyonunda 20.378 adet kitap yer alırken 25 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Kartal’da bulunmaktadır.
Kütüphaneye, dünyaca ünlü tarihçimiz Prof. Dr. Halil İnalcık’ın adı verilmiştir. 2007 yılında hizmet vermeye başlayan kütüphanemizin koleksiyonunda 22.500 adet kitap yer alırken 20 derginin de aboneliği bulunmaktadır. Kütüphane Orhantepe-Kartal’da bulunmaktadır.
BELEDİYE KÜTÜPHANELERİ
Küçükçekmece Millet Kütüphanesi Küçükçekmece Belediyesi tarafından hizmete açılan ve Halkalı Çamlık’ta bulunan Küçükçekmece Millet Kütüphanesi, tek bir çivi dahi kullanılmadan birbirine geçmeli tahtalardan yapıldı. 50 bin kitap kapasitesi hedeflenen kütüphanede şimdilik 15 bin 250 kitap bulunuyor. Kütüphane; zemin kat, üst kat ve çok amaçlı salon olmak üzere toplam 150 kişilik yerden oluşuyor. Kütüphanenin üst katında bulunan balkonlarda, vatandaşlar kitap okuyabiliyor, ders çalışabiliyor. Vatandaşlar kütüphanede yer alan kafeteryadan ücretsiz olarak faydalanabiliyor. 150 kişinin aynı anda kullanabileceği kütüphane, pazartesi günleri hariç haftanın her günü hizmet veriyor. Kütüphanede; müracaat kaynaklar ve bilgisayar hizmetiyle araştırmacılara çalışma olanağı sağlanıyor.
Başakşehir Millet Kıraathanesi Başakşehir Millet Bahçesi içinde inşa edilen Başakşehir Millet Kıraathanesi, vatandaşın hizmetinde. Bin 500 metrekare olan ve 500 kişilik kapasiteye sahip olan kütüphanede, 100 bin kitap bulunuyor. Kütüphanede; 60 bin basılı, 20 bin dijital, 18 bin de sesli kitap bulunuyor. Görme engelli vatandaşlar, hem 102 tane kabartmalı kitaptan hem de sesli kitaplardan faydalanabiliyor. Kütüphanede akıllı otomasyon sistemleri sayesinde ödünç kitap alınabiliyor, kitap aranabiliyor. Kütüphanenin girişinde çocuk kütüphanesi, seminer salonu, mescit ve kafeterya yer alıyor. 85 kişi kapasiteli çocuk kütüphanesi, 4 bine yakın çocuk kitabıyla hizmet verecek. İnternet, fotokopi ve tarayıcı imkanlarının bulunduğu Millet Kıraathanesi, 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Nevmekan Sahil, Üsküdar Belediyesi tarafından kütüphane, kafe ve sergi salonu olarak 2018 yılında açıldı. 100 bin kitap kapasiteli Nevmekan Sahil’de, 60 bin kitap, 20 bin de dijital kitap, okurlarına hizmet veriyor. Nevmakan Sahil’de okuyucular, dijital arşivden tarama yaparak diledikleri kitaba ulaşabiliyor. Ziyaretçiler ansiklopedi ve sözlüklerden oluşan müracaat kaynaklardan da faydalanabiliyor. 24 saat öğrencilere açık olan kütüphanede her gece 00.00’dan itibaren çorba, çay ve simit ikramı yapılıyor. 800 kişilik bir kapasiteye sahip olan Nevmekan Sahil, iki kattan oluşuyor. Üye olan okuyucular, 45 gün süreyle eve 2 kitap götürebiliyor. Nevmekan Sahil’de ayrıca görme engelli vatandaşlar için de Braille/sesli kitap hizmeti veriliyor.
Bağlarbaşı Nevmekan Kütüphanesi Nevmekan, Bağlarbaşı Kültür Merkezi bünyesinde 2015 yılında hizmete açıldı. Daha önce tramvay deposu ve otobüs garajı olarak kullanılmış ve ardından restore edilmiştir. Edebiyat, müzik ve sanatın buluşma noktası olan Nevmekan’da, 15 bin kitap bulunuyor. Öğrenciler, Nevmekan’da araştırma yapabiliyor ve ders çalışabiliyor. Nevmekan, haftanın her günü 08.00-23.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Ziyaretçiler, mekanın restoran bölümünden de faydalanabiliyor. Nevmekan, Üsküdar Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin hemen yanında yer alıyor. Yapısı ve dekorasyonu ve kütüphanesiyle ilgi çeken mekân, İstanbulluların uğrak noktası…
Merkezefendi Şehir Kütüphanesi
Zeytinburnu Merkezefendi Şehir Kütüphanesi yedi gün 24 saat hizmet veriyor. Mimari çizimleri Mimar Turgut Cansever tarafından yapılan kütüphane, geniş bir mekâna sahip. Kitapseverlerin uğrak noktası olan kütüphanede çay, kahve ve çorba ücretsiz. Bin 100 raf kapasiteli ve 115 kişilik kütüphanede şu an için 21 bin tematik kitap bulunuyor. Kütüphanede ödünç kitap sisteminden ve kablosuz internetten faydalanılıyor. Kütüphanede; seminer, söyleşi ve tanıtım için 68 kişilik konferans salonu ve seyir kulesi bulunuyor. Okuyucular 10 sayfaya kadar ücretsiz dijital baskı ve fotokopi hizmetinden yararlanabiliyor. Kütüphanenin şehir ve şehircilik üzerine bir araştırma yeri olabilmesi için koleksiyon çalışmaları sürüyor.
Seyyidnizam Kütüphanesi, Zeytinburnu Belediyesi tarafından 2018 yılında hizmete açıldı. Kütüphanenin 194 kişilik çalışma salonu, 100 kişilik bekleme odası ve 200 kişilik 1 adet konferans salonu mevcut. 15 bin raf kapasiteli kütüphanede 6 bin 175 kitap ve 8 süreli yayın hizmeti bulunuyor. Kütüphanede, sınırsız çay-kahve ve günde iki defa çorba ikramı yapılıyor. Okuyucular 10 sayfaya kadar ücretsiz dijital baskı ve fotokopi hizmetinden yararlanabiliyor. Kütüphanede; sınırsız internetten faydalanılıyor, katalog tarama, e-yayın bulma ve bilgilendirme yapılabiliyor. Ayrıca dileyen okuyucular kütüphaneden 15 gün süreliğine 2 adet ödünç kitap alabiliyor. Kütüphane; Telsiz Mahallesi, Seyyid Nizam Camii yanı, Zeytinburnu’nda yer alıyor.
Turabibaba Kütüphanesi Dört bölümden oluşan Turâbi Baba Kütüphanesi’nde 10 bin ila 15 bin kitap kapasiteli, 60 kişinin aynı anda çalışma yapabileceği bir okuma salonu ve yönetim bölümü bulunuyor. Kütüphane Beyoğlu’nda yer alıyor. Hoca Üveys Kütüphanesi Hoca Üveys Kütüphanesi'nde felsefe, din ve İslami kaynaklar, sosyal bilimler, sözlükler, genel bilim ve uygulamalı bilimler, dünya ve Türk edebiyatı, biyografi, dünya tarihi, Türkiye ve Osmanlı tarihi gibi eserler olmak üzere 18 bin materyal bulunuyor. Kütüphane Fatih, Muhtesip İskender Mah. Keçeciler Caddesinde yer alıyor. ***
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI'NA BAĞLI KÜTÜPHANELER
|
||
|
||
Etiketler: İstanbul'daki Kütüphaneler, kütüphane, yazma eserler, |
|